BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Петровден
29 Юни 2024 г.

Илинден
20 Юли 2024 г.

Св. Пантелей
27 Юли 2024 г.

Преображение
06 Август 2024 г.

Параметри

България

Надморска височина640 [м]
Минерална водаДа
Обществен транспортДа

Град Банкя

Автор: Даниела Бранкова

В последните години гр. Банкя се превърна в предпочитано място както за отдих и разходки, така и за живеене. Близостта на града до столицата, бързият и разнообразен транспорт до него и наличието на минерални извори му дават предимства от другите населени места в близост до София.

Климатът на курорта е умерено-континентален с подпланинско влияние. Лятото е топло, но не горещо, а зимата е умерено студена, без силни ветрове, поради защитно-преградното влияние на околните планински вериги. Пролетта настъпва към 20 март, а топлата и слънчева есен продължава докъм 15 ноември. Облачността е умерена  и мъгливостта е много слаба, поради което продължителността на слънцегреенето е значителна - над 2000 часа в годината. Тези климатични показатели са благоприятни за целогодишно провеждане на балнеолечение, особено при заболявания, които са чувствителни към прегряването на организма през летните месеци, както и за обща профилактика и укрепване на организма.

Относно курортната база, в поликлиниката има специализирани диагностични кабинети по профила на курорта, пътеки за теренно лечение, спортно-профилактични терени. Построени са нови модерни санаториуми, както и хотели за всеки вкус.

В Банкя има разнообразни възможности за приятно и полезно прекарване на свободното време. Съществува улеснен и удобен достъп до столицата и до нейните забележителности и интересни за посещение обекти. По време на археологически разкопки преди много години, в района на Банкя са открити останки от църкви, керамика и монети, датиращи още от времето на Римската империя. Интерес представляват църквата “Св. Кирик и Юлита” и манастирът “Св. Петка” над с. Клисура. В околностите на Банкя има множество туристически пътеки. На около 20 км от града се намира и Дивотинският манастир.

Град Банкя се намира на 17 км от гр. София.