BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Илинден
20 Юли 2024 г.

Св. Пантелей
27 Юли 2024 г.

Преображение
06 Август 2024 г.

Успение Богородично
15 Август 2024 г.

Изглед към Мелник
Изглед към Мелник
Снимка: Моника Стефанова

Параметри

България

Мелник - малък, но опияняващ!

Автор: Моника Стефанова

Ако искаш да се откъснеш от динамичното, напрегнато и модерно ежедневие, Мелник е мястото, което ще те отведе в една красива приказка. Той е най-малкият град в България, но е световно известен с пясъчните си пирамиди, автентичните си къщи и…качественото вино.

Градчето се намира в тясна долина в югозападните склонове на Пирин. Според историците името на града произлиза от славянската дума „мел” – бяла глина, мелеща се и ронлива пясъчна земя. Цялото селище е заобиколено от земни пирамиди с исполински размери и причудливи форми, образувани от пясъци, примесени с глинести пластове.

Макар малък по големина, градът има богата история. От XII до XIV век Мелник бил една от важните крепости, която пазела южната граница на Средновековна България. Градът бил в разцвет по време на Второто българско царство, когато деспот Алексий Слав го превръща в столица на своето независимо феодално владение (по времето на Борил и Иван Асен II). Над града на платото Свети Никола се намират деспотският дворец, епископската катедрала „Св. Никола” и манастирът „Св. Богородица Спилеотиса”, построени от деспот Слав. Днес са запазени част от крепостните стени и останки от тези обекти, които впечатляват туристи както с историята си, така и с живописната стръмна еко-пътеката, по която се стига до тях.

Суверенитетът на града постоянно се променял, тъй като през периода XI – XIV век Мелник бил във владение на България, Византия, Никейска империя и дори Сърбия. В наши дни могат да се видят останки от внушително красиви византийки къщи. По време на османска власт градът е в упадък, но през XVIII век започва постепенно към разцвет, благодарение на тютюно- и винопроизводството. По това време Мелник е многолюден, като в него са действали повече от 70 църкви, четири училища, а в околността имало четири манастира.

Още тогава мелнишкото вино се изнася в страни из цяла Европа и придобива световна известност със своите вкусови качества и гъстота. Местни казват, че мелнишкото вино е толкова гъсто, че са го пренасяли в кърпа. Някои от избите са издълбани в част от скалите. Най-големият винен търговец станало гръцкото семейство Кордопулос. Днес тяхната къща, построена през 1754 г., е най-голямата запазена възрожденска сграда на Балканския полуостров. Според експерти техните изби могат да съхраняват до 300 тона вино. Сградата, украсена с дърворезби и стенописи, е реставрирана, функционира като музей и приема посетители всеки ден от 8.00 до 18.00 часа. Избата на Кордопуловата къща е издълбана в скалата, а до нея се стига по дълъг тунел като в пещера. Бъчвите са наистина внушителни по размер, като най-голямата побира 12, 5 тона вино. Там бихте могли да опитате и да си закупите от прочутото мелнишко вино.

Сред многото любопитните сгради в града е Пашовата къща, построена през 1815 г. и сега е градски исторически музей, работи всеки ден от 9.00 до 17.00 ч. Запазената от времето на османското  владичество сграда на Турския конак също прави впечатление с отличаващата си архитектура. Болярската (Византийска) къща, намираща се в източната част на Мелник, е паметник с национално значение на българската средновековна жилищна архитектура и е най-старата запазена византийска къща на територията на Балканския полуостров. Сградата е построена в началото на XIII век и е служила за  резиденция на Деспот Слав.

В началото на града днес бихме могли да видим гордо извисяващия се паметник на Яне Сандански – неговата чета освобождава Мелник от османска власт по време на Балканската война на 17 октомври 1912 г.

Много от къщите в града не са били пощадени от времето и природните стихии, но и днес архитектурният ансамбъл е неповторим. Цялата околност е обявена за природна забележителност, а от 1968 г. Мелник е обявен за исторически и културен паметник и е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Това е чудесно туристическо място, впечатляващо с природни феномени (земните пирамиди), богата история, уникална възрожденска архитектура, топло българско гостоприемство и всичко това поражда атмосфера сякаш се пренасяш в приказка… Тук приютяват туристите множество хотели, голяма част от които имат собствени механи, където бихте могли да опитате традиционни български ястия и, разбира се, уникалното мелнишко вино. Градът би могъл да се обиколи пеша за по-малко от половин час, но за любителите на природните разходки препоръчвам невероятно живописната пътека до крепостта на деспот Слав, както и разходката за час – час и половина до втория по големина манастир в страната ни – Роженския манастир. Той се намира на 7 км от града.

Мелник е разположен на 22 км югоизточно от град Сандански на 437 м надморска височина. Разстоянието от столицата София до него е 130 км. Намира се в област Благоевград, община Сандански. Населението му е около 300 души, а площта му е само 6,464 кв. км и с право можем да определим Мелник като малък, но чуден град.


Използвани източници:

•    Николова, Р., Генов, Н. Книга за България, изд. Хермес, Пловдив, 2008
•    Повече от 100 чудеса на природата в България    , изд. Фют, София, 2009
•    Фарах, В., Димитрова, М., Паскалева, В., изд. Бук Бутик, София, 2009
•    www.melnik-bg.eu
•    Лични впечатления