BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Илинден
20 Юли 2024 г.

Св. Пантелей
27 Юли 2024 г.

Преображение
06 Август 2024 г.

Успение Богородично
15 Август 2024 г.

Символичен гроб
Символичен гроб
Скиптър на вожд
Скиптър на вожд
още...

Параметри

България

ЕпохаKаменно-медната епоха (енеолита)

Съкровището на Варненския некропол

Автор: Даниела Бранкова

Варненският некропол е открит случайно през 1972 г. от багерист, който прокопавал канал. Той е принадлежал на селище, което днес е на дъното на езеро близо до откритите погребения. Техният общ брой е 294, като се разграничават три вида по начина на погребване на мъртвите – с изпънати тела по гръб (предимно мъжки погребения), в свито положение в коленете и лактите (поза хокер) и символични (кенотафи - в гробовете няма скелети, а само дарове).  Третият вид погребения са извършвани, когато починалият е далеч от дома и тялото му не може да бъде положено в гроба. Това са и погребенията с най-много златни предмети в тях.

Гробният инвертар е изключително разнообразен и богат. В един от гробовете са поставени 1518 златни вещи, а в друг тяхното общо тегло е над 1 кг. Сред най-пищните погребения е това на мъж, чиито дрехи са били изключително богато украсени, а предметите открити около него дават основание да се смята, че човекът е бил жрец или вожд.

Освен много златни украшения в некропола са открити съдове от глина, оръдия на труда от мед, кремък, камък и кост, мидени черупки, костени идоли.

Варненският некропол е ясно доказателсво за високо развита технология при изработването на предметите и за богата духовна култура на хората отпреди 3200-3000 г.пр.Хр. 

 

Използвани източници:
- Овчаров, Д. Петнадесет съкровища от българските земи. Национален музей на българската книга и полиграфия, София, 2005
-
http://varna.info.bg
-
http://dariknews.bg