BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Илинден
20 Юли 2024 г.

Св. Пантелей
27 Юли 2024 г.

Преображение
06 Август 2024 г.

Успение Богородично
15 Август 2024 г.

Изглед от етнографско-архитектурния комплекс
Изглед от етнографско-архитектурния комплекс
Снимка: Мирослав Милев
Навръщане от храма
Навръщане от храма
Снимка: Мирослав Милев
още...

Параметри

България

Златоград

Автор: Милена Звънчарова


На предела между Централни и Източни Родопи, само на хвърлей камък от границата с Гърция, се намира Златоград. Малък градец, добил особена популярност на туристическа дестинация в последните години. Частната инициатива по възстановянето на няколко възрожденски къщи, пример за характерната златоградска архитектура, и тяхното оживяване като средище на занаяти, забавления и събития от отминали епохи е успешен пример за т.нар. културен туризъм.

Златоград е привлекателен във всеки сезон, поради наличието на удобства за престой - чисти и уютни хотели, ресторанти с традиционна родопска и съвременна кухня. Мястото е подходящо за семеен уикенд, който да съчетава възможностите за пълно отпускане и покой с тези за активен туризъм и "пътуване" назад във времето. Базирани за две нощувки в Златоград, посетителите биха могли да отскочат с професионален водач до някое от интригуващите тракийски светилища в околността, да направят пикник в планината край параклиса на свети Костадин или да половят риба в специално разработения водоем край Ягнево. Изкушените от българското културно наследство пък биха могли да се поразходят из града и измежду "въртяното" кафе и баклавата да посетят малките занаятчийски работилнички-музеи. В тях майсторите терзия, гайтанджия, дърворезбар, златар, ножар, грънчар показват своя занаят и разказват за връзката му със занаятите на предците. В малки витринки тази връзка е подсилена, с помощта на вещо подбраните автентични находки, говорещи за наличието на подобни работилници в района и в древни времена. Допълнителна помощ при това своеобразно пътуване във времето на българските традиции оказват екскурзоводите и специално отпечатаните брошури.

Златоград живее не само в миналото. Интересни са проектите и за неговото бъдещо развитие - предстоящото отваряне на КПП с Гърция в непосредствена близост до града и прекарването и използването на геотермална вода от съседното село Ерма река. И двете дългоочаквани събития ще допринесат за развитието на икономиката и туризма в града и неговите околности. Посетете го сега, за да може да сравнявате после...

www.eac-zlatograd.com/bg/home/