BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Илинден
20 Юли 2024 г.

Св. Пантелей
27 Юли 2024 г.

Преображение
06 Август 2024 г.

Успение Богородично
15 Август 2024 г.

Роженски манастир
Роженски манастир
Снимка: Моника Стефанова
Роженски манастир
Роженски манастир
Снимка: Моника Стефанова
още...

Параметри

България

Най-близки места за настаняванес. Рожен, гр. Мелник
Детайли за контакт+359 74372222

Роженски манастир

Автор: Даниела Бранкова

За Роженският манастир „Рождество Богородично” не е известно точно кога е построен. Знае се, че през XIII в. вече е съществувал, когато тези земи са били под управлението на деспот Алексий Слав, племенник на цар Калоян. От дарствена грамота (сигилий) от 1220 г. става ясно, че Алексий обявил манастира за царски.

След като обителта минава в пределите на Византия, той бил обявен за метох на Ватопедския манастир на полуостров Атон и дарствената грамота била пренесена там, където се съхранява и до днес.

Има история, според която бандита Шабан Гега неколкократно нападал манастира, но калугерите успявали да го отблъснат като заливали с врял катран него и цялата му банда. Въпреки това през XVI в. обителта е изцяло разрушена. След възстановяването си става ставропигиален (подчинен на вселенския патриарх) и тогава е построена главната църква. Тя е трикорабна, с притвор, а стенописите й (от 1597 г.) и дърворезбата на иконостаса са изработени според традициите на Добърската школа. Манастирът е известен и с красивите си стъклописи, които били рядък вид украса по онова време.
Към манастирския комплекс спада и костницата построена през 1662 г. Както е характерно за този тип постройки, тя се намира извън манастирските стени.

През XIX в. е извършено преустройство в типичния за онова време възрожденски стил - обширни дървени галерии, стълбища с парапетите и кьошкове. Организирана е експозиция на ценни вещи и икони. Близо до входа на манастира се намира гробът на Яне Сандански.

Храмовият празник е на 8 септември, когато Православната църква чества рождеството на Св. Богородица.

Близо до Роженската обител има ресторант, а възможност за преспиване има както в близкото с. Рожен, така и в красивия гр. Мелник.

Роженският манастир се намира на  6 км от гр. Мелник, на 26 км от гр. Сандански и на 180 км от гр. София.

Използвани източници:
- Чавръков, Г. Български манастири, изд. Хайни, София, 2000
- Коев, Т., Бакалов, Г. Християнски справочниик, изд. Анубис, София, 2001
- Николова, Р., Генов, Н. Книга за България, изд. Хермес, Пловдив, 2008