BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Илинден
20 Юли 2024 г.

Св. Пантелей
27 Юли 2024 г.

Преображение
06 Август 2024 г.

Успение Богородично
15 Август 2024 г.

Дряновска екопътека
Дряновска екопътека
Сини вир
Сини вир
още...

Параметри

България

Възможност за пикникДа

Дряновска екопътека

Автор: Даниела Бранкова

Дряновската екопътека се изминава за около 4 часа, като освен основният вариант има и по-къс, който се взима за около 2 часа.

По-късият вариант започва от входа пред пещерата Бачо Киро и оттам се поема по планинска пътека, където доскоро рядко е стъпвал човешки крак. Оттук по-голямата част от маршрута на екопътеката дава възможност на туриста да проникне в места, които по-рано са били достъпни само за запалени планинари. След около 20-минутен преход се достига до система от дървени стълби и мостове. Тук се преминава по ръба на пропаст, който е добре обезопасен - вълнуващо екстремно изживяване, което се съчетава с прекрасната гледка към ждрелото на река Андъка.  Напускайки това страхотно място туристът отново върви през горски участък сред богата растителност и вековни дървета. Малки полянки дават възможност за кратка почивка.

Изкачвайки се до местността Боруна се стига до самия ръб на висока над 80 метра скала, откъдето се открива невероятно величествена гледка. От обезопасената с перила площадка се вижда сгушения в подножието Дряновски манастир и живописната долина на река Дряновска. Малко по-нататък през гората са останките на крепостта Боруна, която е съществувала от Ранната античност чак до края на Втората българска държава. Тези места са били част от  именията на царете Асен и Петър. Продължава се по посока с. Долни Върпища сред  ливади и пасища. В малкото китно селце могат да се видят типични балкански къщи от XIX в. По натам през гората се достига до обзорна площадка. От нея се вижда интересна система от водни прагове, сред които се отличава водопада Сини вир.

От растителните видове  по Дряновската екопътека се срещат клен, явор, ясен, липа, махалебка, дива череша, дива ябълка, дрян, люляк, смрадлика и др., а както и вековни дървета като  дъб, габър, липа. Нещо, което рядко може да се види, но тук е факт, е наличието на букови дървета само на 350-400 м. надморска височина. Общото видово разнообразие от растения надхвърля 200 вида.

Дряновската екопътека e изградена през 2002 г. по програма “Български екопътеки” на Българската асоциация за селски и екотуризъм.

Използвани източници:

- Официален уеб сайт на община Дряново
 - Лични впечатления

Линкове