BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Илинден
20 Юли 2024 г.

Св. Пантелей
27 Юли 2024 г.

Преображение
06 Август 2024 г.

Успение Богородично
15 Август 2024 г.

Троянски манастир
Троянски манастир
Троянски манастир
Троянски манастир
още...

Параметри

България

Работно време всеки ден от 11:00-17:00 ч.
Дата на създаване1600
Детайли за контакт+359 69522866; 2480; 2487; 0896 66 80 30

Троянски манастир

Автор: Даниела Бранкова

Троянският манастир, разположен под гористия склон Чукарка и сред красивата долина на р. Черни Осъм, е един от трите ставропигиални манастира в България. Основан е през 1600 г. от игумена Калист, който, според предание, построил на това място малка дървена църква "Рождество Богородично". След това манастирът постепенно се разширявал с нови постройки. През XVIII в. в околностите му са изградени два скита - "Св. Никола" и "Св. Йоан Предтеча". През 1830 г. манастирът получил грамота от цариградският патриарх, с която бил обявен за ставропигиален. Това се случило благодарение на усилията на монасите, които искали да се отърват от набезите на ловешките гръцки владици.

По време на Възраждането Троянският манастир е бил средище на усилен книжовен живот. В скита "Св. Никола" работели много книжовници, между които и йеромонах Манасий, Спиридон Габровски, Йосиф Соколски. В библиотеката на манастира се събрало значително количество религиозни и книжовни книги, най-ценната измежду които е т.нар. Троянски Дамаскин, написан през втората половина на XVII в.

През 1872 г. Васил Левски основал тук революционен комитет и днес в една от стаите на жилищните сгради е организиран кът на Левски.

Кръстокуполната църква "Успение Богородично" е построена през 1835 г. от прочутият майстор Константин от Пещера. Стенописите в нея са дело на Захарий Зограф. С изключително умение той е изобразил портретите на Кирил и Методий, Теодосий Търновски, Патриарх Евтимий, Иван Рилски, Георги Нови Софийски и др. Можем да видим и негов автопортрет, под който се е подписал: "Захарий Христович, живописец от Самоков". За съжаление през 1900 г., според някои поради повреда, а според други поради непристойните за християнството "натуралистични" сцени, композициите на Захарий Зограф "Колелото на живота" и "Страшният съд" са заменени с други, дело на казанлъшкия художник Петко Илиев.

В главната манастирска църква интерес представляват и множество икони от Българското възраждане, най-известна от които е старата чудотворна икона "Пресветая Богородица Троеручица".  Иконостасът, изработен от двамата майстори от Тревненската резбарска школа Никола Матеев и Петър Резбар, се определя като шедьовър на дърворезбарското изкуство.

Троянският манастир се намира на 10 км от гр.Троян, на 20 км от гр. Априлци и на 42 км от гр. Севлиево.

 

Използвана литература:

- Чавръков, Г. Български манастири, изд. Хайни, София, 2000
- Николова, Р., Генов, Н. Книга за България, изд. Хермес, Пловдив, 2008