BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Св. Пантелей
27 Юли 2024 г.

Преображение
06 Август 2024 г.

Успение Богородично
15 Август 2024 г.

Юли 2024

 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031 
« »

Новини

Каним всички вас, малки и големи пътешественици, да станете част от нас като споделите интересни места, на които сте били, места, които са успели да грабнат сърцата ви, да превземат мечтите ви или са ви впечатлили с нещо простичко.

Сигурни сме, че има какво да разкажете и, че ще бъдете полезни за мисията на този сайт – да се популяризират съкровищата на България и да ги опознаят повече хора.

Ако проявявате интерес вижте правилата за писане на статии, а ние ще се радваме пред вашето име да стои думата "автор".


Последни статии

Централната софийска синагога
10 Октомври 2014 г. 10:27:17
Пепи Алипиева


Храм-паметник "Св. Александър Невски"
07 Октомври 2014 г. 15:46:53
Пепи Алипиева


Цар Самуил (†1014) в битка за България
07 Октомври 2014 г. 15:22:03
Даниела Бранкова


София - Лозен - София
19 Май 2014 г. 17:51:30
Милена Звънчарова


Прочетете още...

Етнографско пътуване в Централни Родопи
22 Август 2009 г. 13:56:58
Милена Звънчарова


Да съхраним богатствата!
13 Май 2014 г. 15:21:17
Даниела Бранкова


Национален парк Рила
11 Май 2014 г. 09:16:03
Даниела Бранкова


Рогозенско съкровище
11 Май 2014 г. 15:53:17
Милена Звънчарова


Балнеологията у нас

България е известна с богатия си хидроминерален потенциал. Страната ни е на челно място по изобилие и многообразие на минерални води и калолечебни суровини.

Балнеолечението у нас съществува от дълбока древност. То е свързано с лечебната практика и култура на древните народи населяващи нашите земи - траки, славяни , българи. Останки от тези балнеолечебни селища се намират и досега в някои наши курорти: Сапарева баня (Германея), Кюстендил (Пауталия), Хисаря (Аугуста), София (Сердика). Известни са над 520 мин. извора  с различен физико-химичен състав, но за съжаление пълноценно се използват не повече от  25%. По своя химически състав, термоминералните води се отличават с голямо разнообразие.

България е страна с широк спектър от биоклиматични и хидроминерални ресурси, които са обективна предпоставка за развитие на здравно ориентиран ваканционен туризъм, който от своя страна трябва да е приоритетно направление на туристическата ни индустрия.

Климата на страната ни е определен от разнообразния планински релеф, обширната ивица морски бряг, близостта до Средиземно море, както и географското положение на страната ни. Много научни изследователски разработки показват значителните предимства на България в сравнение с традиционно възприетите туристически страни на Балканите, Западна Европа и Средиземноморието, а именно: брой на слънчевите дни е по-голям с 18-20% от този на страните от Централна, Северна и Северозападна Европа. Планинските вериги на Стара планина и Рило-Родопския масив се явяват защитни прегради за силните северни ветрове. България също така е защитена от горещите ветрове на африканските пустини и ураганната сила на някои дълбоки Средиземноморски циклони. Тези обективни предпоставки осигуряват по-дълъг период за всеки вид туризъм у нас и реална възможност за по-ефективно използване на биоклиматичните ресурси за лечение, профилактика и рекреация.

Българската асоциация по балнеотуризъм е създадена през месец септември 2000 г. в град Поморие. На официална церемония след 7 години град Поморие е отличен със званието „Столица на балнеотуризма”. А  други български градове, известни с балнеолечението си са Велинград, Банкя, Буграс, Сандански, Белчин баня и както споменахме вече - Хасаря, Кюстендил, Сапарева баня.

 

 

Лечебната кал и минералните води в Поморие

В района на град Поморие има 18 сондажи на минерални води, както и лечебна лиманна кал.

Минералната вода е слабо минерализирана, хипертермална, богата на флуор, силиций, хлоридно-хидрокарбонатно-натриева, с висока алкална реакция. Външно водата се прилага при заболявания на опорно-двигателния апарат, хронични ставни заболявания, хронична остеораза, ревматизъм, артрити, бурсити, състояния на счупвания на костите, нервната и полова система, при стерелитет при мъже и жени. Вътрешно водата помага при заболявания на ендокринната система и стомашно-чревни заболявания. В курорта водата може да се прилага и в други балнео-хидротерапевтични процедури, калолечение и парафинолечение, лечебна гимнастика, лечебен масаж.

От Поморийското солено езеро се добива лиманна лечебна кал, която е между най-добрите в света. Получава се  в резултат на сложни ензимни процеси, като специална бактериална флора разлага сулфатите, вследствие на което се отделя сероводород. Калта е черна, мазна, хомогенна, с голям вискозитет и с алкална реакция. Има ниска радиоактивност, но съдържа много газове, аминокиселини и хормоноподобни вещества.

Освен лиманната кал, за оздравителни процедури се използват и рапата (езерна вода ) и лугата. Рапата съдържа всички съставки на морската вода, но  в различна концентрация, а растителния и животински микросвят на езерото я обогатява допълнително. Тя се използва за солени (т. нар. рапни) вани и за разреждане на калта. Луголечението се прилага и при заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове, на устната кухина, опорно-двигателния апарат, бъбреците и пикочните пътища, стомашно-чревния тракт, при кожни заболявания и трудно зарастващи рани.

 

Лечебните свойства на минералната вода в Банкя

От единното хидротермално находище в гр. Банкя бликат няколко естествени и сондажни източника с температура на водата 36,5-37º С и общ дебит 24 л/сек или над 2 млн. литра в денонощие. Всички тези  води са с ниска минерализация, хидрокарбонатно-сулфатно-натриеви, с ниска водна твърдост, бистри, безцветни, без мирис и с много приятни питейно-вкусови качества. Същевременно минералните води са силициеви  и леко флуорни, с висока алкална реакция (рН 9,6).

Лечебният профил на курорта включва:
•  сърдечни пороци (стабилизирани форми) с недостатъчност на кръвообращението до I степен
•  състояния след операции на сърдечен порок - неусложнени форми
• исхемична болест (гръдна жаба) с леко изразени и леки стенокардни пристъпи
• състояния след прекаран инфаркт на миокарда - стабилизирани и неусложнени форми
• миокардиодистрофии от различен произход - компенсирани форми
• хипертонична болест I-II стадий
• хипотонична болест
• ранна атеросклероза
• ангионевроза на крайниците и синдром на Рейно I-II стадий
• болест на Бюргер I-II стадий
• атеросклеротична облитерация на крайниците до II стадий 
• не тежко изразено артро-ревматични заболявания
• хронични невралгии и неврити
• хроничен гастрит и колит

Успешно се повлияват и функционалните разстройства на нервната система, неврози, леки форми на целебрастения, органни неврози, включително функционални разстройства на половата сфера. Добре се повлияват и леки форми на тиреотоксикоза (след проведено лечение), нетежко изразени форми на инсулинонезависим диабет, затлъстяване.

Застъпени са разнообразни процедури - външно балнеолечение във вани и басейн, подводна гимнастика и плуване, хидроминерални вани и инхалации (обогатени с билкови и лекарствени екстракти и препарати), въглекисели, кислородни и азотни вани, подводен масаж, лечебни душове, слънце-въздушни бани, различни форми на кинезитерапия, електросветолечение, лечебен масаж, парафинолечение, акупунктура и рефлектотерапия, музикотерапия и автогенен тренинг, диетично хранене, медикаментозно лечение и др.