print | close

Дивотински манастир

09th of November 2011

България е източно-православна страна и като такава на територията ни има много манастири. Всъщност дори бих казала, че има изключително много манастири – във всеки край, големи и малки, известни и безизвестни, но всеки съхраняващ вярата и пораждащ усещането за смирение и надежда в доброто.

Сред немасовите такива е Дивотинският манастир, който, макар и малък, има какво да покаже на всеки посетител – най-малкото поради голямата си история и красивата местност, в която се намира. Определено си заслужава човек да го посети, съчетавайки с приятна разходка през почивните дни.

Дивотинският манастир се намира в малката, но изключително китна и приятна за преходи Люлин планина. В близост е до село Дивотино, от където произлиза името му. До него се стига с кола или пеша – което е по-добър вариант, тъй като пътят не е много добър за автомобили, а и е изключително красиво, навсякъде с глог, шипки и цветя.

Макар построен в далечната 1046 г., тогавашната обител в момента може да се види, а след  ремонт през 1992 г. действащият манастир е в отлично състояние. През XV век това място е било просветно огнище, тук са се преписвали български книги. През XVIII век се е помещавало килийно училище. През манастира са преминавали монаси от Света гора. Тук се е приютявал и Апостола на Свободата – дякон Васил Левски.

„Света Троица” е действащ мъжки манастир и днес той не приема посетители за преспиване. Състои се от черква, жилищни и стопански сгради. Дворът, в който се намира, е поддържан с красива градина, засеяна с цветя и чемшири, оформени в различни интересни форми. Черквата е еднокорабна, едноапсидна, с две конхи и един купол. Тук се съхранява икона на Света Богородица, която се смята за чудотворна. Силно впечатление в черквата правят две йерусалии, разположение на срещуположни стени. Те представляват големи платна от плат, изпъстрени с изображения на множество различни християнски образи на светии и събития. Интересното е, че на двете платна преобладаващите по-големи изображения са еднакви – Дева Мария с Младенеца (от лявата страна) и Исус Христос (от дясната страна). Наричат се йерусалии, тъй като платът, от който са направени, е донесен от дарители от Божи гроб в Йерусалим. Едното платно е от 1894 г., а другото – от 1906 г.

Сред местните жители „Света Троица” е известна като Царския манастир, заради честите посещения на Цар Фердинанд по време на своето управление.

Дивотинският манастир е със статут паметник на културата. Празнува своя храмов празник на Света Троица и Светия Дух точно на 50-ия ден след Великден, когато Светият дух се явил на апостолите.

Манастирът се намира в северните склонове на Люлин планина, на около 10 км. от с. Дивотино и на около 4 км. югозападно от кв. „Михайлово” на гр. Банкя. Разстоянието от София е около 20 км.
 
 
Използвани източници:
 
 - Николова, Р., Генов, Н. Книга за България, изд. Хермес, Пловдив, 2008 
 - Лични впечатления

 
close