BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Празник на гр. Кърджали
21 Октомври 2021 г.

Димитровден
26 Октомври 2021 г.

Празник на гр. Пордим
26 Октомври 2021 г.

Празник на гр. Радомир
26 Октомври 2021 г.

Параметри

България

Детайли за контакт+359 2 983 12 73
Адрес гр. София, "ул. Екзарх Йосиф" №16

Централната софийска синагога

Автор: Пепи Алипиева

През 1907 – 1910 г. Грюнангер проектира и изгражда сградата на Централната софийска синагога. Първоначалният план, който предлага той е отхвърлен от водачите на еврейската общност. Те му предлагат да проучи съвременните архитектурни стилове на синагогите в Западна Европа. Грюнангер подготвя нов план, като има предвид красивата сефарадска синагога във Виена, която става моделът за Централната синагога. Архитектът предоставя планове в три размера - при 500, 700 и 1 100 места. Първоначално общността избира третия и най - мащабен план, но финансовата реалност принуждава водачите да изберат 700-местния план.
 Проектът силно привлича вниманието на софийското еврейство, чиято численост продължава бързо да нараства. Водачите на общността обаче осъзнават, че 700 места ще бъдат твърде малко. Затова, като продължават с втория план на Грюнангер, добавят още 400 места.
Синагогата е създадена в испано-мавритански стил с елементи на виенски сецесион. В съответствие с българските традиции за сефардските синагоги на влизане се минава през голям двор. Този тих двор с малките си постройки сякаш пренася посетителите в слънчева Испания. Това осигурява приятен контраст с оживената улица "Екзарх Йосиф" и по време на големите празници поклонниците си правят кратка почивка там, преди да се върнат към молитвите. Има и друг, гледащ към улицата вход, сега затворен, който е водил към галерията - женското отделение (ивр. "езрат нашим"). Към женското отделение има и още един малък вход откъм вътрешния двор. Фоайето на сградата води към офисите на общноста, към молитвената стая, към главното молитвено помещение и към стълбите за музея.
Синагогата е построена според правоъгълен план с централен купол и нартика (преддверие). Главното светилище е осмоъгълно, с четири полукуполи на заострените ъгли и с правоъгълни пространства помежду им. Всички те са отделени от светилището с арки, които служат за подпори на женското отделение. Олтарът ("арон акодеша") е на пиедестал от бял мрамор, заобиколен с изящни перила. Главното молитвено помещение има 1170 места и над него е разположен осмоъгълен купол, от който виси огромен полилей. Това помещение е с диаметър 20 м, а пълната му височина е 31 м. Било е създадено, за да хармонизира с четирите малки куполи над раковиновидните ъгли и осемте малки кули с куполообразни покриви. Интериорът бил богато украсен с многоцветни венециански мозайки, мраморни колони от Карера, и множество орнаментални дърворезби и елементи по стените. Авторът стриктно се е придържал към еврейския закон и към традицията. Няма изобразени човешки лица, а таванът е така изрисуван, че да символизира Небесата.
Фасадата на Синагогата е еклектична - комбинация от мавритански и венециански стил. Сградата е разположена върху 659 кв. м. Височината на купола отвътре е 23 м, а диаметърът - 19 м. Пълната височина на Синагогата от тротоара до върха на купола е 31 м. Акустиката на помещението е превъзходна, с ниво 9.