BulgarianSights

bg | en

Параметри

България

Град Поморие

Автор: Даниела Бранкова

Град Поморие е разположен на живописен полуостров, който съчетава по своеобразен начин минало и настояще в съжителство с уникалните си исторически и културни паметници, съвременни архитектурни решения и модерна инфраструктура.

Специфичните природни характеристики на града отдавна са го превърнали в предпочитано място за отдих и лечение. Поморие притежава климатични и балнеоложки ресурси, които определят условията за дълъг морски сезон и целогодишен оздравителен туризъм.

Морската вода е кристално чиста, през лятото температурата й достига 24-25С, брегът е плитък, плажната ивица е покрита с фин пясък, с площ от 18700 кв. м., дълга е 4200 м. и опасва Поморийския залив.

Музеят на солта в Поморие е единственият в България и Източна Европа специализиран музей за производство на сол чрез слънчево изпарение на морска вода. Той представя древната анхиалска технология за производство на морска сол (Анхиало е древното име на град Поморие). Според българските историци, солниците съществували още преди основаването на града (около V век пр. Хр.). Посетителите могат да видят всички технологични операции и да усетят автентичната атмосфера на миналото.

В постоянната сбирка на Историческия музей (основно реконструирана Девическа гимназия) е проследен животът в този край от най-дълбока древност до завладяването на района от турците в края на XІV век. Римският и средновековният период от историята на Анхиало са онагледени с карти на римски и средновековни пътища в района, изложени са много монети, сечени в Анхиало, богато украсени мраморни архитектурни фрагменти от древния град.

Античната куполна гробница, която е уникална с гъбоподобната си форма, може да се види единствено там. Гробницата е датирана от  каря на ІІІ век, началото на ІV в. сл. Хр. Призната е за  национален паметник на културата.

Интересен е и архитектурният резерват „Стари поморийски къщи”, където най-старата сграда е църквата „Свето Преображение Господне”, построена през 1763-1764 г. Под царската икона на Исус Христос се намира аязмо с извираща  вода от каменна плоча. Изворчето е наречено от миряните „Сълзите на Христос”.

Град  Поморие се намира на 20 км от гр. Бургас и на около 420 км от гр. София.