BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Празник на гр. Кърджали
21 Октомври 2021 г.

Димитровден
26 Октомври 2021 г.

Празник на гр. Пордим
26 Октомври 2021 г.

Празник на гр. Радомир
26 Октомври 2021 г.

Прозорец в миналото
Прозорец в миналото
Снимка: Димитър Бранков
Планина...
Планина...
Снимка: Димитър Бранков
още...

Параметри

България

Надморска височина1050 [м]

Блудницата Ковачевица или за болката от поражението

Автор: Десислав Звънчаров

Обикнах Ковачевица още преди да съм я срещнал. Обикнах я от разказите на близък приятел, който вече бе вкусил от сладостите и отровите й. Седнали около масата в столичната къща се пренасяхме в желан свят и това приповдигаше тона, провокираше копнежи. Наивността на младостта и силната потребност да открием изгубения рай бяха пречка да прозрем поражението в онези мигове. Самият аз, прекарал голяма част от детството си в уюта на една заличена от времето и консервативна Пиринска Македония, изпитвам силна носталгия по звуците и ароматите от детството.

Тези човешки копнежи в годините взимат своите жертви. Хора, готови да подчинят живота си на преследване на хармония от звуци, аромати и материя, които ги карат да се чувстват живи и истински... Хора, полагащи неистови усилия да създадат среда, която да храни сетивата и духа им. Подлъгани от досега с камъка, дървото и собствените им стремления да съградят дом, който да не се повлиява от заобикалящия го свят. В този смисъл онази все още не видяна от мен Ковачевица бе готова да ме вземе в плен, за дълги години напред.

Неописуемо е това, което човек изпитва, поемайки по тесния път към селото. Сякаш талантливо написан реквием за тайните и неочакваното разнообразие на Родопите. В годините имах възможност многократно да отделям време и да обхождам дяловете на планината, но никога не открих място, което да ме приковава по подобен начин към себе си.

От тогава минаха близо двадесет години. Моята любовна история с Ковачевица имаше своите драматични срещи и разлъки. Не малка част от хората, които срещнах там вече ги няма. Стари откриватели, подарили част от живота си на това да съхранят илюзията за изгубения рай, високо в дебрите на Западните Родопи.

Ковачевица е киноактриса. Заедно с беззъбите си баби, които не се стряскат от шума на кинокамерата. Загадъчно мълчалива тя примамва със сенчестите си опустели чардаци и глухите си сокаци. Предизвиква те – ако си истински мъж да си опиташ силите с нея. Така както са го направили онези безименни дюлгери дошли недоказано откъде, за да изградят къщите-крепости на селото. Какъв ли чалъм и любов са им били нужни, за да им се отдаде планината...

Пред очите ми изчезваха старите зидове и се появяваха нови, къщи изгаряха и се изграждаха. Селото стои с притихналите си дувари в очакване на следващото ято мечтатели, които ще вградят годините и душите си в подкрепа на един илюзорен блян.

Поражението е закодирано в самото намерение. Талантът на хората, създали този свят, привлича със своята мощ и въображение. Блазнещо е да вярваме, че можем да сме част от тази мощ, от заговора наречен Ковачевица. Ноевият, ковчег който ще спаси откривателите си...

Обичам този стремеж така, както обичам годините на младостта с тяхната наивност и готовност за извършване на чудо. Вярвам в чудеса. Това, в което все по-малко вярвам обаче, е възможността да задържим с усилията си нещо, което безвъзвратно ни напуска и на което не принадлежим. Бидейки неподготвени туристи в собствената си страна пълним семейните си албумчета с фотографии, на чиито заден план са спотаените огризки от нашето минало, което не познаваме и за което наивно копнеем.

Село Ковачевица се намира в планински район, в западните Родопи. На около 24 километра е град Гоце Делчев, а най-близкото населено място до Ковачевица е село Горно Дряново на 5 километра. Селото е с християнско вероизповедание. През 1977г. Ковачевица е обявена за исторически и архитектурен резерват.