BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Игнажден
20 Декември 2023 г.

Бъдни вечер
24 Декември 2023 г.

Коледа
25 Декември 2023 г.

Стефановден
27 Декември 2023 г.

Гербът на София
Гербът на София
Гербове на София
Гербове на София

Параметри

България

Гербът на София

Автор: Пепи Алипиева

Много градове са се стремяли да съхранят Божията Премъдрост, но не всички са устояли на превратностите на времето. Градът, днес наша столица,  приел различни лица, познал възход и падение и познат с различни имена (Сердика, Средец, Триядица, София) и до днес е успял да запази името си  София.

София си има свой герб от 1900 г. По това време кмет на София е Христо Попов. Изработването на герба е свързано с участието на България на Всемирното изложение в Париж. Попов възлага изработването на герба на  Мърквичка, директор по това време на Рисувателното училище (по-късно Художествена академия), на Добруски, директор на историческия музей и на Хараламби Тачев. Проектът за герба е изработен от последния.

Самият герб представлява щит разделен на четири полета. В горното ляво поле авторът поставя образа на ULPIA SERDICA, копие от  антична монета, за да подсказва за старото име на София – Сердика. В горното дясно е изображението на църквата “Света София”, като духовен символ на града. В долното ляво поле е изрисувана Витоша, като многовековен свидетел на историческите събития и като един от символите на столицата. В долното дясно поле има златен балдахин, под който е изобразена статуята на Apollo Medicus - като персонификация на минералните извори в и около София. В средата на големия щит има един по-малък с изображение на скачащ лъв, който е взаимстван от медальон намерен при разкопки в Трапезица. Символиката на лъва е да покаже приемственоста на София спрямо старата столица Велико Търново.Гербът – щит е увенчан със зидова корона, каквато имат право да носят само градските гербове.

През годините гербът на София бива променян – през 1911 г. Х. Тачев добавя към щита, разделен на четири, надписа „Расте, но не старее”, през 1928 г. са добавени лентата с девиза и лавровите клонки, през 40-те години Борис Ангелушев предлага по-опростен вариант, а през 1974 г. Иван Радев добавя петолъчка и още по-силно стилизира герба. През 1991 г. се възстановява герба от 1928 г.

Използвана литература:
 - "София: 120 години столица", изд. "Марин Дринов", 2000г.