BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Игнажден
20 Декември 2023 г.

Бъдни вечер
24 Декември 2023 г.

Коледа
25 Декември 2023 г.

Стефановден
27 Декември 2023 г.

Старата мелница
Старата мелница
Снимка: Моника Стефанова
Базилика “Св. София”- Старата Митрополия
Базилика “Св. София”- Старата Митрополия
Снимка: Моника Стефанова
още...

Параметри

България

Старият Несебър днес

Автор: Моника Стефанова

Град Несебър се намира на Южното Черноморие, община Бургас. Това е място, което привлича туристи не само като морска дестинация, предоставяща почивка и забавления едновременно. Това е място, което впечатлява изключително много всеки посетител със своя Стар град.

Не случайно Старият град, Несебърският полуостров, е част от Културното наследство на ЮНЕСКО. Той очарова всекиго дори без да знае точно какво ценно културно-историческо наследство обхваща в пределите му. Още докато върви човек от новата част на Несебър към Стария град, сякаш отива към някакво приказно място. Мелницата по пътя спира туристите да се снимат пред нея и като свързващо звено между Новия и Стария град се е превърнала в символ на Несебър.  

Старият град е заобиколен от  път, по който могат да минават автомобили, докато вътре в него това е забранено. Входът впечатлява с добре запазени останки от крепостна стена. Стар гайдар свири пред нея, сякаш да допълни приказната атмосфера. Целият Несебърски полуостров е с каменни пътища и автентични къщи, голяма част от които се предлагат като квартири под наем. Разходка в Стария Несебър те пренася в свят, съчетаващ различни исторически епохи. Множеството църкви и археологически находки вдъхват респект и любопитство към миналото и едновременно с това човек се чувства спокоен и удовлетворен, че се намира на такова място. Градът е приспособен за туристи – има изобилие от магазинчета и търговски сергии, както и приятни заведения за хапване. Навсякъде има поддържани градинки, чистота и атмосфера на античност. Морски привкус, съчетан с история… 

Полуостровът е дълъг 850 м. и широк 350 м. Една трета от територията си е загубил през различни времеви периоди, поради пропадането на части от земята в морето. Цялостна обиколка на античния град би могла да се направи за около час разходка, но ако човек иска да се докосне и разгледа всички забележителности, които предлага това място, то няма да му стигне и цял живот. Старият Несебър предлага наистина много културно-исторически забележителности, които разкриват впечатляваща история.

Несебър е заселен от над 3000 години, в края на бронзовата епоха. През античността се е казвал Месамбрия, траките го наричали Мелсамбрия, а в ранното средновековие – Месемврия. Целият град е бил обиколен от крепостни стени, но до днес се е запазила единствено западната крепостна стена, отбранявала от към сушата. През VI век пр. Хр. тук гръцки колонисти строят кораби, развиват се редица занаяти (основно обработка на метал). По-късно започват да се секат и монети. През I век полуостровът е част от Римската империя. Месемврия е важен търговски и културен център още с първите си заселници. Несебър е включен за първи път в пределите на българската държава през 812 г., по времето на хан Крум. Славяните дават днешното име на града.

През своето съществуване Несебър е имал около 40 църкви. В момента има преки доказателства за 26 от тях. Централната църква на Месемврия носи името „Св. София” (наричана още Стара Митрополия), както е и в Константинопол. И в днешни дни красивата величествена сграда се издига на централно място в Стария град, предоставяйки място за изява на експозиции на много художници. На полуострова днес могат да се видят освен множество църкви и базилики от различни епохи, но също така гръцка крепостна стена (още от V-III в. пр. Хр.), византийска крепостна стена с кули, ранновизантийски терми, турска баня (хамам), вятърни мелници и възрожденски къщи. Културното наследство на древния град е представено в четири музейни експозиции: Археологически музей (намира се от дясната страна точно на централния вход на Стария град); Етнографски музей (къща „Москояни”); църква „Св. Стефан” (Нова Митрополия) и църква „Св. Спас”.

За съжаление от известно време назря проблемът Старият град на Несебър да излезе от списъка на ЮНЕСКО, поради незаконно надстрояване на старинните къщи от сегашните им собственици (повечето къщи там са частна собственост) и прекомерните търговски сергии, развалящи автентичния облик на града. Дано местните търговци осъзнаят огромното значение на това Старият град да е под протекцията на ЮНЕСКО, поставяйки националните, духовните и общочовешките културно-исторически ценности над частните преходни облаги.

Независимо дали случайно минаваме през град Несебър, почиваме в близкия курортен комплекс „Слънчев бряг” или просто обикаляме Южното Черноморие, Старият Несебър е сред българските места, които задължително трябва да се посетят. Защото дори само веднъж видяно и усетено от историята там –  не се забравя,…впечатляващо с древното минало и запазено за далечното бъдеще.      

Несебър се намира на около 35 км. от гр. Бургас и на 430 км от гр. София.


Използвани източници:

- Кожухаров, Д., Пътеводител. Несебър, Уникарт, София, 2009
- Лични впечатления