BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Илинден
20 Юли 2024 г.

Св. Пантелей
27 Юли 2024 г.

Преображение
06 Август 2024 г.

Успение Богородично
15 Август 2024 г.

Църквата “Св. Георги”
Църквата “Св. Георги”
Снимка: Добрин Добрев
Църквата “Св. Георги”
Църквата “Св. Георги”
Снимка: Добрин Добрев
още...

Параметри

България

ЕпохаРимска епоха
Работно времеВсеки ден от 7.30 - 18.00 ч.
Детайли за контакт+359 29809216

Църквата "Св. Георги"

Автор: Даниела Бранкова

Ротондата „Св. Георги” е построена през ІV век, когато Сердика е в своя епогей. Днешната църква е била част от ансамбъл от представителни сгради, богато украсен с мозайки перистилен дом и свързана с него баня.

Четири колони са подчертавали входа на сградата. Следващото пространство е вестибюл с кръстовидна форма, a два входа водят към друго правоъгълно помещение, в чиито стени има 4 ниши, където вероятно е имало статуи. Самата ротонда е кръгла тържествена зала с полукръгли ниши от север, запад и юг, която предизвиква спорове относно първоначалното й значение. Някои са смятали, че е част от градски бани; други, че в нея са се съхранявали костите на християнски мъченици; че е била баптистерий; за тържествени церемонии, свързани с император Константин Велики. Със сигурност се знае, че през VІ в. вече е служела за църква, около която са погребвали. Най-вероятно тогава е получила името си – Св. Георги. Стените на ротондата са изписани преди тя да стане църква.

По време на Първото и Второ българско царство са направени стенописите, които се виждат днес, между които и един истински шедьовър на живописта – образът на летящ ангел. От Средновековието има забележителни по художествено майсторство композиции. Това са изобразените под купола 8 летящи ангела (X в.) и 22 пророка (XIV в.). За съжаление само на един от ангелите е запазена главата. Пророците предсказват идването на Христос Пантократор, като интересното тук е, че те излчъчват някакво старнно безпокойство.

 През XVІ в. църквата е превърната в джамия, а до входа й се издига минаре. Стенописите са заличени, а върху тях са изобразени растителни мотиви, характерни за джамиите. След Освобождението ротондата остава занемарена, правят се частични реставрации, но не водят до изясняване на първоначалния й образ. Според някои учени тя е най-старата запазена църква не само на Балканския полуостров, но и в цяла Европа. Дано да успеем да оценим това наше богатство, защото днес със сигурност много хора не знаят какво точно се намира в центъра на София, във вътрешния двор между Президентството и хотел „Шератон”.

В църквата има ежедневни богослужения:
Вечерня - начало от 17:00 ч.
Утреня - начало от 8:00 ч.
Св. литургия - след утренята. Начало около 9:00 ч.

Използвани източници:
 - Станчева, М., София в отдавна минало време, София, 1999