BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Празник на гр. Кърджали
21 Октомври 2021 г.

Димитровден
26 Октомври 2021 г.

Празник на гр. Пордим
26 Октомври 2021 г.

Празник на гр. Радомир
26 Октомври 2021 г.

Църквата “Св. София”
Църквата “Св. София”
Снимка: Добрин Добрев
Църквата “Св. София”
Църквата “Св. София”
Снимка: Добрин Добрев
още...

Параметри

България

ЕпохаРимска епоха
Работно време7.00 - 18.00 ч., Почивни дни: няма
Детайли за контакт+359 2987 09 71

Църквата "Св. София"

Автор: Даниела Бранкова

Църквата „Св. София” е построена през VI в., коeто я прави втората най-стара църква в столицата след ротондата "Св. Георги" и е най-добре запазената сграда от това време. По вид тя е трикорабна, кръстокуполна базилика, построена върху основите на две по-стари църкви от времето на Римския град Сердика. В основите й са намерени няколко гробници, многоцветни мозайки, рисунки по стените и предмети, характерни за ранното християнство.

По времето на Второто българско царство (XII-XIV в.) църквата придобива статуса на митрополитска църква и дава името си на града – София, което означава "мъдрост". Тогава тук са изпращали покойните и са се молили за тях. В храма е имало и друга дейност - училище за свещеници книжовници, което го прави средище на християнската просвета и култура.

През Османско владичество "Св. София" е преустроена в джамия (Сияуш паша-джамия), стенописите и олтарната й апсида са унищожени и се появява минаре. Но след две земетресения през XIX, които разрушават минарето, джамията е изоставена. За кратко е била използвана за склад. След Освобождението храмът е възстановен и връща статуса си на християнска църква.

През 1911 г. започват археологически разкопки и тогава излизат наяве подробностите от нейното минало. През 30-те години на XX в. църквата е основно реставрирана и днес през стъклени панели на пода могат да се видят гробовете и някои от намерените предмети, а по стените си личи как всяка епоха е оставила нещо от себе си.

През 1955 г. „Св. София” е обявена за паметник на културата.

Днес храмът е отворен за посетители, а в него се пази кичур от косата на Васил Левски. Зад сградата се намира гробът на Иван Вазов.


Използвани източници:
- Станчева, М., София в отдавна минало време, София, 1999
- Лични впечатления