BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Празник на гр. Кърджали
21 Октомври 2021 г.

Димитровден
26 Октомври 2021 г.

Празник на гр. Пордим
26 Октомври 2021 г.

Празник на гр. Радомир
26 Октомври 2021 г.

Параметри

България

Пещерата Съева дупка

Автор: Моника Стефанова

България е сред страните, в които изобилства богатството и разнообразието на природни забележителности. А сред тях са множеството любопитни и красиви пещери.

Една от наистина забележителните пещери е именно тъй наречената Съева дупка. Тази пещера е подземна и сравнително малка – дълга е 205 м., но в нея са се образували изключителни красиви пещерни формации. Съевата дупка обхваща пет зали и няколко галерии, всяка от които със свои специфични особености. В зала „Купена” може да се види сталагмит с височина до 4-5 м., който прилича на купа сена – откъдето произлиза нейното името. „Срутище” е залата, застлана с различно големи скални блокове, срутени от тавана при земетресение. Тук се открояват голям съборен сталактон „Дебелата Берта” и „Органът”, на който опънатите му скални струни издават кристално чисти звуци при удар. Интересното при залата, наречена „Хармана”, е забележителната акустика, която има, и поради това често се използва за звукозаписи на хорови състави. Тази зала приютява най-големия сталактон на пещерата – с височина 4,5 м. и обиколка 13 м. Той е наречен „Брилянтен”, тъй като по него има блестящи калцитни кристали. В пещерата се намира и огромен стакалтон с формата на замък, а залата, в която се намира, е кръстена именно „Белият замък”. Малката зала „Космоса” носи името си, поради синтровото образование, напомнящо летяща ракета.

Съевата дупка е сред най-интересните пещери в България, тъй като тя впечатлява посетителите с всяко свое образование. В нея са открити дори съдове и монети от римско време. Обявена е за природна забележителност през 1963 г., а става достъпна за туристи през 1967 г.

Пещерата е отворена за посещения от 9.00 до 18.00 ч. през летния сезон и до 17.00 ч. през зимата. За да се заснемат фотографски или видео снимки е необходимо да се доплати. Съевата дупка се намира в Предбалкана, южно от с. Брестовица и в близост до гр. Ябланица, Ловешка област. 


Използвани източници:
• Повече от 100 чудеса на природата в България, изд. Фют, София, 2009
• Фарах, В., Димитрова, М., Паскалева, В., Пътеводител на българския пътешественик, изд. Бук Бутик, София, 2009
• Лични впечатления