BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Петровден
29 Юни 2024 г.

Илинден
20 Юли 2024 г.

Св. Пантелей
27 Юли 2024 г.

Преображение
06 Август 2024 г.

Казанлъшката гробница
Казанлъшката гробница
Снимка: Димитър Бранков
Стенописи на тавана на основната зала на гробницата
Стенописи на тавана на основната зала на гробницата
Снимка: Димитър Бранков
още...

Параметри

България

ЕпохаКрая на IV - началото на III в. пр. Хр.
Работно време09:00 - 17:00 ч.
Детайли за контакт+359 431 647 50
Входна такса3-възрастни; 1-ученици [лв.]

Казанлъшка гробница

Автор: Димитър Бранков

Казанлъшката гробница е открита случайно през 1944 г. в могила на хълма Тюлбето, разположен в североизточния край на гр. Казанлък. Тя бележи нов (трети) етап в тракийската гробнична архитектура. Вместо с дялани камъни гробницата е построена от печени тухли, споени с хоросан. Преди да се положат стенописите в нея, стените са били измазани с щукатурен пласт - варно мляко с мраморен прах.

Според д-р Косьо Зарев гробницата се състои от преддверие, коридор и гробна камера с кошеровидна форма, а според покойния вече археолог Георги Китов това са открит коридор и две камери, затворени помежду си с каменна врата. Гробницата е куполна и сравнително малка за размерите на тракийските гробници. Била е ограбена през древността, но и до нас успяват да стигнат някои от предметите, част от гробния инвертар. Това са сребърна каничка с позлата, малки златни копчета, глинени розети и маниста за украса.

Забележителните стенописи в коридора и гробната камера са в четири основни цвята – черен, червен, жълт и бял. В коридора (първата гробната камера) върху двускатното покритие са изобразени сцени със сражаващи се войни, а стените са оцветени в черен цвят - отдолу, червен – отгоре, а по средата има бял релефен пояс. В куполната камера са илюстрирани сцени от тридневните погребални обичаи при траките. Най-горната част на гробницата показва състезания с колесници, които се провеждали през втория ден от погребението. Под тях са илюстрации от третия ден – трапеза за царското семейство и свързаните с нея обреди. Хероизираният цар е със златен венец на главата, а до него седи неговата любима. Цялата композиция се състои още от прислужници, четири коня, водени от войни и Великата богиня-майка, която носи виното и плодовете. Според Херодот траките имали много жени, но най-обичана била тази, която е избрана да умре заедно с мъжа си. Тя била пренасяна в жертва и погребвана заедно с любимия. А за другите му жени това, че не били те до него било голяма обида.

На стенописите са изобразени облекла, оръдия и храни, за които дотогава не се знаело, че са ползвани от траките. Украсата по стените са причината през 1979 г. Казанлъшката гробница да стане първият български паметник, включен от ЮНЕСКО в Списъка на културни и световни паметници с общочовешко значение. От тогава в нея е разрешен достъпът само за специалисти и високопоставени държавни лица. През 1984 г. за туристите е изградено копие на гробницата с мащаб 1:1.

Цена за заснемане с фотоапарат - 5 лв.
Цена за заснемане с видеокамера - 15 лв.

Гробницата в гр. Казанлък се намира на 35 км от гр. Стара Загора и на около 195 км от гр. София.


Използвани източници:
 
 - Зарев, К. Тракийската гробница при Казанлък, изд. Борина, София, 2007
 - Димитрина, Е. Казанлък – Тракийски храмове и гробници, изд. Борина, София, 2009
 - Китов, Г. Долината на тракийските царе, изд. Вифор ООД, Казанлък