BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Празник на гр. Кърджали
21 Октомври 2021 г.

Димитровден
26 Октомври 2021 г.

Празник на гр. Пордим
26 Октомври 2021 г.

Празник на гр. Радомир
26 Октомври 2021 г.

Казанлъшката гробница
Казанлъшката гробница
Снимка: Димитър Бранков
Стенописи на тавана на основната зала на гробницата
Стенописи на тавана на основната зала на гробницата
Снимка: Димитър Бранков
още...

Параметри

България

ЕпохаКрая на IV - началото на III в. пр. Хр.
Работно време09:00 - 17:00 ч.
Детайли за контакт+359 431 647 50
Входна такса3-възрастни; 1-ученици [лв.]

Казанлъшка гробница

Автор: Димитър Бранков

Казанлъшката гробница е открита случайно през 1944 г. в могила на хълма Тюлбето, разположен в североизточния край на гр. Казанлък. Тя бележи нов (трети) етап в тракийската гробнична архитектура. Вместо с дялани камъни гробницата е построена от печени тухли, споени с хоросан. Преди да се положат стенописите в нея, стените са били измазани с щукатурен пласт - варно мляко с мраморен прах.

Според д-р Косьо Зарев гробницата се състои от преддверие, коридор и гробна камера с кошеровидна форма, а според покойния вече археолог Георги Китов това са открит коридор и две камери, затворени помежду си с каменна врата. Гробницата е куполна и сравнително малка за размерите на тракийските гробници. Била е ограбена през древността, но и до нас успяват да стигнат някои от предметите, част от гробния инвертар. Това са сребърна каничка с позлата, малки златни копчета, глинени розети и маниста за украса.

Забележителните стенописи в коридора и гробната камера са в четири основни цвята – черен, червен, жълт и бял. В коридора (първата гробната камера) върху двускатното покритие са изобразени сцени със сражаващи се войни, а стените са оцветени в черен цвят - отдолу, червен – отгоре, а по средата има бял релефен пояс. В куполната камера са илюстрирани сцени от тридневните погребални обичаи при траките. Най-горната част на гробницата показва състезания с колесници, които се провеждали през втория ден от погребението. Под тях са илюстрации от третия ден – трапеза за царското семейство и свързаните с нея обреди. Хероизираният цар е със златен венец на главата, а до него седи неговата любима. Цялата композиция се състои още от прислужници, четири коня, водени от войни и Великата богиня-майка, която носи виното и плодовете. Според Херодот траките имали много жени, но най-обичана била тази, която е избрана да умре заедно с мъжа си. Тя била пренасяна в жертва и погребвана заедно с любимия. А за другите му жени това, че не били те до него било голяма обида.

На стенописите са изобразени облекла, оръдия и храни, за които дотогава не се знаело, че са ползвани от траките. Украсата по стените са причината през 1979 г. Казанлъшката гробница да стане първият български паметник, включен от ЮНЕСКО в Списъка на културни и световни паметници с общочовешко значение. От тогава в нея е разрешен достъпът само за специалисти и високопоставени държавни лица. През 1984 г. за туристите е изградено копие на гробницата с мащаб 1:1.

Цена за заснемане с фотоапарат - 5 лв.
Цена за заснемане с видеокамера - 15 лв.

Гробницата в гр. Казанлък се намира на 35 км от гр. Стара Загора и на около 195 км от гр. София.


Използвани източници:
 
 - Зарев, К. Тракийската гробница при Казанлък, изд. Борина, София, 2007
 - Димитрина, Е. Казанлък – Тракийски храмове и гробници, изд. Борина, София, 2009
 - Китов, Г. Долината на тракийските царе, изд. Вифор ООД, Казанлък