BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Илинден
20 Юли 2024 г.

Св. Пантелей
27 Юли 2024 г.

Преображение
06 Август 2024 г.

Успение Богородично
15 Август 2024 г.

Крепостта Цепина
Крепостта Цепина
Снимка: Даниела Бранкова
Крепостта Цепина
Крепостта Цепина
Снимка: Даниела Бранкова
още...

Параметри

България

Детайли за контакт0899 81 71 53 - х. Цепина

Крепостта Цепина

Автор: Даниела Бранкова

Крепостта Цепина влиза в пределите на България през IX в. През XI в. е владение на Византия, но по времето на цар Калоян (1197-1207) крепостта отново е българска, а неговият сестрин син - деспот Алексий Слав, управител на част от Родопите, избрал Цепина за свое седалище. Последният владетел на крепостта бил Иван Александър (1331-1371), след което била превзета от османците, след 9 месечната им обсада. Легенда разказва, че по време на обсадата турците били хванали малко момченце и заплашвали майка му, че ако не каже как могат да преминат крепостните стени ще убият детето й. От страх жената предала крепостта като им казала да прекъснат водоснабдяването и да преминат през водопроводните тръби.

Днес могат да се видят основите на крепостните стени и на жилищни сгради от IV-VI в., два резервоара за вода и четири църкви ( две от V-VI в. и две от XVII-XVIII в.). От Цепина се открива невероятна гледка, така че който не остане впечатлен от крепостта, то от пейзажа ще остане очарован.

В подножието на хълма, в х. Цепина има уредена експозиция, където могат да се видят някой археологически находки, между които и снимка на мраморни икони на апостолите Петър и Павел, изложени днес в Ермитажа. За съжаление малкият музей е бил ограбван два пъти и не е останало много от експонатите.

Липсват указателни табели и до крепостта се стига само с питане. Асфалтовият път към крепостта стига до хижата, която разполага с 20 легла, трапезария и условия за самостоятелно приготвяне на храна. Предстои й цялостно обновяване с още по-добри условия. Персоналът е дружелюбен и е готов да даде подробна информация както за крепостта, така и за самата местност.

Цепина е паметник на културата с национално значение.

Крепостта се намира на 6 км от с. Дорково, на около 13 км от гр. Ракитово и на около 20 км от гр. Велинград.

 

 

 Използвани източници:

 - Николова, Р., Генов, Н. Книга за България, изд. Хермес, пловдив, 2008
 - Лични впечатления

Линкове